Staking BPost: "Nog nooit zoveel solidariteit gezien"

Sedert maandag zijn er voortdurend stakingsacties in het distributiecentrum MassPost te Kortrijk. De personeelsleden zijn de hoge werkdruk meer dan beu. Ze eisen daarom dat het Georoutesysteem wordt afgeschaft of er teruggegaan wordt naar de situatie van 2015 en er zo meer personeel bij komt. Ze beseffen heel goed dat deze problemen overal dezelfde zijn bij bpost en hopen daarom dat hun acties navolging krijgen in de rest van het land. We spraken met gewestelijk ACOD-secretaris Bruno Derveaux.

28907250_10212859176128305_1853628502_n.jpg

7.36u betaald maar soms 10 of 11 uren werken

Al maanden blijft het werk van 5 van de 60 rondes liggen door personeelstekort. Dat werk moet dan de volgende dagen worden gedaan door de overige postbodes. Om dat erdoor te krijgen wordt de Georoute die de tijden per postbus berekent nog aangescherpt. De facteurs krijgen 7.36u betaald maar moeten daardoor vaak 9, 10 of 11 uur werken. “Je kan die uren dan wel in de zomer inhalen als het wat rustiger is”, zegt de directie. Maar in de zomer zijn de meeste postbodes ook in verlof en is er geen sprake van enige recuperatie. “We hebben het al die jaren ondergaan”, zegt Bruno Derveaux, “we hebben al die jaren plichtsbewust ons werk gedaan als openbare dienst, maar nu is de bom gebarsten, nu is het de brave hond die bijt.” Maandag is de staking begonnen met 44 stakers. Dinsdag deed de directie enkele belachelijke voorstellen met als resultaat dat het aantal stakers verdubbelde tot meer dan 80: “Het zit heel, heel diep.” Woensdagmorgen is een nieuw voorstel terug verworpen. De stakers gaan geen genoegen meer nemen met halve oplossingen: Ze willen terug nar het systeem van 2015, zoniet moet het hele Georoute-systeem verdwijnen en moet er andere manier van werken komen. “Nog nooit hebben we zoveel solidariteit gezien, het moet werkelijk heel diep zitten”, zegt de ACOD-secretaris. Overal zijn de problemen dezelfde, een uitbreiding van het verzet zou vandaag zeker op de steun kunnen rekenen van de postmannen over het hele land.

 

Besparen op het personeel, bijna 2 miljard winst naar CVC Capital Partners

Hoe komt het toch dat zo’n mooi en sociaal beroep als postman in enkele jaren zo is kapot gegaan? Het antwoord is simpel: omdat de aandeelhouders en de CEO’s er maximale winst uit willen halen. Openbare diensten moeten een dienst zijn voor de gemeenschap: post, onderwijs, spoor, zorg. De laatste regeringen hebben dat veranderd naar: openbare diensten moeten winst opbrengen en daarbij wordt niet om gekeken naar de dienstverlening en de ambtenaar. In 2005 investeerde het Luxemburgse durffonds CVC Capital Partners voor 523 miljoen euro in Bpost. In 2013 verkocht het deze aandelen voor bijna 2100 miljoen euro, een winst van 1660 miljoen euro in amper 8 jaar tijd. Daarvoor en daardoor wordt de post kapot gemaakt. En diegenen die dat allemaal uitvoeren worden er ook dik voor beloond. De vorige CEO Johnny Thys verliet Bpost in februari 2014. Hij vond zijn wedde van 650.000 euro per jaar totaal onvoldoende. Hij wou 1.1 miljoen euro per jaar...

Doe je mee?