Werkende stad

Een stad op mensenmaat vraagt om veel helpende handen en dus is er nood aan voldoende bekwame personeelsleden. Die maken de stad elk op hun manier een aangename plek om te wonen. Van de groendienst, de loketbediende tot de bibliothecaris en de jeugddienst, zij zorgen dat de stad werkt. Ambtenaren zijn geen 'ambetantenaren' zoals onze vorige burgemeester zegt. Hun kunde en inzet zijn cruciaal en komen alle bewoners tegoed.Een stad die werkt, dat is een stad die investeert in publieke dienstverlening, niet enkel in stenen en dure prestigeprojecten.Er is in onze stad veel te doen en toch wordt er vaak bespaard op personeel.Een stad op mensenmaat is een stad die werkt.

1. Investeer in de noden van de stad

  • In een sociale stad staan de noden van de inwoners op één. Meer groen, betere wegen en fietspaden, meer stadscrèches, goede brandpreventie, armoedebestrijding en netheid. 
  • Bij openbare stadsdiensten kan de dienstverlening centraal staan, maar in de liberale visie is de stad een verkoopproduct voor investeerders, projectontwikkelaars en toeristen. De inwoners en zeker de gewone en minderbedeelde mensen komen pas op de tweede plaats.

2. Zorg daarom voor voldoende personeel

  • Om al deze zaken aan te pakken is er nood aan mensen. Het stadsbestuur moet stoppen met doen inkrimpen van het aantal personeelsleden van de stadsdiensten en het OCMW. In plaats van tewerkstelling af te bouwen is er net nood aan aanwervingen.

3. Volwaardige tewerkstelling

  • Schepen Arne Vandendriessche gaat er prat op dat nog amper 20% van het stadspersoneel statutair benoemd is. Hij wil dat nog verder afbouwen en nog meer functies uitbesteden. Wij vinden niet dat het stadspersoneel een last is die ingeperkt moet worden. Toon respect voor de medewerkers van de stadsdiensten en ga voor een volwaardige tewerkstelling! De stad moet een sociale werkgever bij uitstek zijn.