Vrouwvriendelijke stad

Onze visie voor Kortrijk is een stad waarin elke vrouw zich veilig, gewaardeerd en ondersteund voelt. Wij geloven in een inclusieve gemeenschap waar vrouwen toegang hebben tot essentiële diensten en faciliteiten die hun welzijn en participatie bevorderen. Onze inzet is om de levenskwaliteit van vrouwen te verbeteren door gerichte maatregelen te nemen op het gebied van armoedebestrijding, veiligheid, infrastructuur en kinderopvang.Een vrouw vriendelijk stad is een mensvriendelijk stad.In Kortrijk zijn er al verschillende vrouwvriendelijke initiatieven die we zeker toejuichen. Menstruatie materiaal in scholen of het meldpunt tegen geweld tegen vrouwen bijvoorbeeld. Maar de ongelijkheid tussen vrouwen en mannen is nog groot, de uitdaging is enorm en vraagt een veel ambitieuzer beleid.

Visie

1. Armoedebeleid

  • Uitbreiding van sociale voorzieningen: Versterken van financiële bijstand, met specifieke aandacht voor alleenstaande moeders en vrouwen in armoede.
  • Betaalbare huisvesting: Meer sociale en  betaalbare woningen voor alleenstaande of vrouwen met een laag inkomen.
  • Toegang tot onderwijs en werkgelegenheid: Creëren van programma's voor beroepsopleiding en bijscholing gericht op vrouwen om hun kansen op de arbeidsmarkt te vergroten.

2. Vrouwvriendelijke ingerichte stad voor de veiligheid van vrouwen

  • Verlichting en toezicht: Verbeteren van straatverlichting op strategische locaties om de veiligheid te verhogen. Zeker rond de wijk, het station en in het Astridpark. 
  • Veilige zones: Invoeren van 'veiligheidszones' met wijkagenten die sociale controle kunnen uitvoeren en hun bewoners kennen.
  • Meldpunten en ondersteuning: Oprichten van laagdrempelige meldpunten voor vrouwen die te maken hebben met intimidatie of geweld, met directe toegang tot hulp en ondersteuning. Oprichten van een zorgcentrum na seksueel geweld. 24/24 bereikbaar 
  • Preventie campagnes tegen geweld tegen vrouwen oprichten is scholen en wijkcentra en met folders in apotheek en bibliotheek…

3. Openbaar vervoer

  • Verbeterde openbaar vervoersverbindingen : Optimaliseren van bus- en treindiensten met aansluitingen en dichtstbijzijnde winkels en kinderdagverblijven, scholen  die tripchaining (het combineren van meerdere korte trips die kleine boodschappen en praktische zaken vergemakkelijken) Dat is een praktische gewoonte die vrouwen zich door de jaren heen eigen hebben gemaakt. 
  • Parkeerfaciliteiten en oplaadpunten: Aanleg van parkeerplaatsen en oplaadpunten voor fietsen en voertuigen ook elektrische voertuigen in de nabijheid van belangrijke overstappunten.

4. Bredere voetpaden

  • Ruimte voor voetgangers: Vergroten van de breedte van voetpaden, in woongebieden en straten, om veilig en comfortabel gebruik te garanderen, onder andere met kinderwagen.
  • Toegankelijkheid voor iedereen: Aanpassen van trottoirs om toegankelijk te zijn voor kinderwagens, rolstoelen en rollators. Een vrouw vriendelijk stad is een mensvriendelijk stad. 

5. Betaalbare kinderopvang

  • Uitbreiding van kinderopvangplaatsen: Investeren in nieuwe kinderopvangcentra en uitbreiding van bestaande faciliteiten om aan de groeiende vraag te voldoen.
  • Financiële steun: Invoeren van publieke crèches die berekend worden op basis van het inkomen van de ouders. Zodat alleenstaande moeders minder betalen voor de opvang. 
  • Flexibele opvangtijden: Aanbieden van kinderopvang met flexibele uren om te voldoen aan de behoeften van werkende ouders, inclusief opvang buiten de standaard werkuren en nachtopvang.