Solidaire stad
Kortrijk is een stad met een blik op de wereld. In onze stad wonen mensen uit de hele wereld samen. Dan is internationale solidariteit belangrijk. We zetten in op initiatieven die de vredes- en klimaatbeweging versterken. We maken van Kortrijk een solidaire stad, met een actief lokaal vredesbeleid dat bewust omgaat met ons Belgisch koloniaal verleden. In onze internationale relaties dragen we het internationaal recht hoog in het vaandel. Ontwikkelingssamenwerking vanuit solidaire burgers die elkaar vinden in de talrijke verenigingen voor internationale solidariteit: daar zetten we op in.
1. Steun aan een actieve vredespolitiek in Palestina
- Onze politie mag geen wapens of ordehandhavingsmateriaal uit Israël aankopen en we gaan geen samenwerking aan tussen de politie van Kortrijk en de Israëlische politie..
- We organiseren geen handelsmissies naar Israël zolang dat land het internationaal recht schendt.
- We werken niet samen met Israëlische bedrijven die de bezetting van Palestina steunen. Kortrijk sluit zich aan bij de BSD-beweging voor boycot, desinvestering en sancties.
Meer achtergrondinformatie
Op 7 oktober 2023 slaagden militanten van Hamas erin door te dringen tot op Israëlisch gebied. Ze vielen er niet alleen legerposten aan, maar zaaiden ook dood en vernieling onder de burgerbevolking. De beelden ervan waren schokkend. Er zouden wel 1200 doden gevallen zijn. De PVDA heeft deze daden vanaf het begin veroordeeld. Doelbewust burgers viseren is onaanvaardbaar.
Al snel reageerde de Israëlische regering met de totale belegering van de hele Gazastrook. In Israël overheerst nu in eerste instantie een drang naar wraak, naar een meedogenloos antwoord. Er vielen al tienduizenden doden. Gaza is een hel op aarde geworden. Zuid-Afrika startte een procedure bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag om Israël te veroordelen voor een genocide op de Palestijnen.
Voor ons is het duidelijk welke kant te kiezen: de kant van het internationaal recht, de kant van de onschuldige burgers. Zij zijn de grootste slachtoffers van dit conflict.
Sinds het uitbreken van de oorlog zet onze partij zich in om een einde te maken aan de genadeloze belegering van Gaza. Het stadsbestuur houdt vast aan een dubbele moraal: het zegt het internationaal recht belangrijk te vinden, maar blijft een oogje toeknijpen voor de wandaden van Israël.
Handel voeren met een apartheidsstaat? Ethisch kan dat niet. Politionele samenwerking ermee is al helemaal uit den boze. Zolang Israël de rechten van de Palestijnen dagelijks systematisch schendt en het internationaal recht blijft schenden, dient de stad alle economische missies naar dat land op te schorten. De politie mag geen ordehandhavingsmateriaal of andere wapens van de Israëlische defensie-industrie aankopen.
We spreken met Kortrijk onze steun uit voor de internationale BDS-beweging die ijvert voor boycot, desinvestering en sancties, geïnspireerd door de beweging tegen de apartheid in het oude Zuid-Afrika. De beweging wil Israël op deze manier onder druk zetten om het internationaal recht te respecteren. Ze kan wereldwijd rekenen op de steun van vakbonden, religieuze, culturele en academische instellingen, grote en kleine ngo’s enzovoort. Steden als Luik, Barcelona en Oslo gingen ons hierin al voor.
2. Een stad met een actief stedelijk vredesbeleid
- We willen dat Kortrijk zich inzet voor vrede en voor het beëindigen van het conflict in Oekraïne.
- We zorgen voor een humane en menswaardige opvang van vluchtelingen, ongeacht waar ze vandaan komen.
- Kortrijk moet een duidelijk standpunt innemen voor een wereld zonder atoomwapens, en net als Ieper, Leuven en Mechelen aansluiten bij het ICAN Cities Appeal, dat daarvoor oproept.
- We sluiten met Kortrijk ook aan bij het initiatief International Cities of Peace.
Meer achtergrondinformatie
Als stad met een open blik op de wereld voert Kortrijk een lokaal vredesbeleid en maakt daarbij de inwoners warm voor vredesthema’s. In samenwerking met het middenveld zorgt de stad voor een educatief aanbod met lessenreeksen, educatief materiaal, infoavonden en tentoonstellingen.
Er woedt weer oorlog in Europa. De gevolgen van de Russische inval in Oekraïne zijn ook in Kortrijk te voelen. Het is de derde crisis op rij, na de coronacrisis en de energiecrisis. Een kwart meer mensen namen contact op met het OCMW omdat ze hun energiefactuur niet meer konden betalen terwijl grote spelers en speculanten woekerwinsten boekten. Daar kwam de oorlogscrisis nog bovenop, met veel economische gevolgen, met sancties en tegensancties, met vluchtelingen die de oorlog en ellende ontvluchten.
We verwachten van het stadsbestuur dat het zich engageert om vluchtelingen op een goede en humanitaire manier op te vangen. De steun en opvang voor Oekraïense vluchtelingen tonen dat het kan. Iedereen die zijn of haar land ontvlucht, heeft recht op zo’n steun, ongeacht waar hij of zij vandaan komt.
Deze crisissen leiden ook tot verarming van de bevolking en tot een hogere werkdruk voor stedelijke diensten. Het is primordiaal dat gewone mensen niet de factuur van de oorlog voorgeschoteld krijgen. En het is ook voor onze stad van groot belang dat de oorlog in Oekraïne zo snel mogelijk stopt. Deze oorlog heeft bovendien de atoomdreiging tussen de twee grootste kernmachten op scherp gezet.
Daarom zou het stadsbestuur een duidelijk signaal moeten geven dat het voorstander is van een staakt-het-vuren en van vredesgesprekken. Kortrijk kan zich ook inschakelen in vredescampagnes zoals de campagne van de vredesbeweging rond kernwapenvrije gemeenten. Kortrijk onderschreef het initiatief Mayors for Peace dat is opgezet door de burgemeester van Hiroshima en dat pleit voor een volledige afschaffing van nucleaire wapens. Het initiatief verenigt 7500 steden in 163 landen. Kortrijk is daar dus een van.
Daarnaast kan Kortrijk zich ook aansluiten bij het initiatief “International Cities of Peace”, en zich laten uitroepen tot vredesstad. Daarmee gaan we het engagement aan ons actief in te zetten in de vredesbeweging en vredesinitiatieven te ondersteunen. Het is een garantie voor steun vanuit de stad voor lokale vredesinitiatieven.
3. Dekoloniseer Kortrijk
- We gaan het debat aan over ons koloniaal verleden en betrekken er alle bewoners bij.
- We duiden standbeelden en straatnamen die koloniale figuren verheerlijken.
- We voegen nieuwe standbeelden toe en noemen straten of pleinen naar mensen die een actieve rol hebben gespeeld in de dekolonisatie, de strijd tegen apartheid en de emancipatie van onderdukte bevolkingsgroepen
Meer achtergrondinformatie
Door terug te blikken en na te denken over het verleden weet je als samenleving beter waar je naartoe wil. Monumenten die verwijzen naar het bloedige Belgische koloniale verleden, moeten veel beter geduid worden. Bij elk monument zou de stad een infobord moeten plaatsen over dat verleden.
We vinden het belangrijk dat onze stad investeert in deze initiatieven en het debat stimuleert. Zo willen we in onze stad graag verwijzingen zien naar figuren die een sleutelrol hebben gespeeld in de dekolonisatie, de strijd tegen apartheid en emancipatie van onderdukte bevolkingsgroepen.
4. Investeer in internationale solidariteit
- We verhogen het stedelijk budget voor ontwikkelingssamenwerking stap voor stap.
- We behouden de Zuidwerking van de stad en breiden die uit naar landen waar veel mensen in Kortrijk wonen en naar landen waar ngo’s of 4de-pijlerorganisaties actief zijn.
- We steunen organisaties die werken rond internationale solidariteit en die de Kortrijkzaan sensibiliseren en organiseren rond noord-zuidthema’s.
- We bouwen Kortrijk verder uit als FairTradeGemeente, met een duurzaam aankoopbeleid en bewustmakingscampagnes.
- We staan erop dat het stadsbestuur een ethisch financieel beleid voert met zorg voor duurzame ontwikkeling en mensenrechten. Zo gaan we niet in zee met landen of bedrijven die terrorisme steunen.
- We denken na over nieuwe zusterbanden met steden uit het Globale Zuiden.
Meer achtergrondinformatie
De internationale uitdagingen van vandaag zijn groot en dus mogen de ambities van de stad dat ook zijn. Om het draagvlak voor internationale solidariteit te versterken, vinden wij het belangrijk dat de focus niet alleen ligt op zuid-projecten, maar dat we ook blijven investeren in de versterking van organisaties die hier, in de stad, een rol spelen en die sensibiliseren over mondiale thema’s. De lokale vredes- en klimaatbeweging verdienen de actieve steun van de stad.
Kortrijk is een FairTradeGemeente en dat is goed. De stad moet volop gaan voor een breed duurzaam aankoopbeleid en daarvoor in de aankoopdienst een beroep doen op experts. Bij de aankoop van bouwmaterialen, werkkledij, meubilair, rollend materieel en andere goederen kan een duurzaamheidstoets worden afgenomen. Aan dat aankoopbeleid kan de stad een bewustmakingscampagne over ongelijke handelsverhoudingen koppelen. De stad moet als publieke actor het voortouw nemen op het vlak van het ontwikkelen en naleven van een ethisch financieel beleid. Kortrijk gaat niet in zee met landen of bedrijven die het terrorisme steunen. We denken na over een uitbreiding van onze stedenbanden met steden in het Globale Zuiden. We kunnen bijvoorbeeld kiezen voor verzustering van Kortrijk met de haven van Mariel op Cuba. Op die manier gaat onze stad in tegen het handelsembargo van de Verenigde Staten tegen het eiland. Ondanks dat embargo is de levensverwachting in Cuba zes jaar hoger dan in de rest van Latijns-Amerika en zet het land sterk in op de aanpak van klimaatverandering. Door een zusterband met Mariel zou Kortrijk een mooi signaal geven.
5. Geen mensenhandel in onze stad
- De stad moet sociale dumping actief gaan aanpakken. We voeren een gemeentelijk charter in dat sociale dumping onmogelijk maakt bij opdrachten voor de stad.
- We ondertekenen het charter tegen sociale dumping dat de sociale partners van de bouwsector hebben gelanceerd.
- Het stadsbestuur voert strengere controles uit op werven op zijn grondgebied om ketens van onderaanneming, onderbetaling en uitbuiting uit te sluiten
- De stad voert actief controle op de correcte en menswaardige huisvesting van arbeiders. We verdubbelen het aantal controleurs. Bekende huisjesmelkers of hun ondernemingen komen op een zwarte lijst te staan
- We dringen bij Vlaanderen aan op een verdubbeling in mankracht van de sociale inspectie.
Meer achtergrondinformatie
We maken van de strijd tegen sociale dumping en mensenhandel een prioriteit. Een gemeentelijk charter moet sociale dumping op bouwwerven met de stad als bouwheer onmogelijk maken. Dit charter stelt eisen inzake veiligheid, ook in de onderaannemingen, inzake goede registratie van alle aanwezigen en inzake voldoende controles. Zo geven we als stad alvast het goede voorbeeld.
We ondertekenen en steunen ook het charter tegen sociale dumping dat vanuit de vakbonden gelanceerd is. We dringen bij Vlaanderen aan op een verdubbeling van de mankracht bij de sociale inspectie.