Jonge stad
Kortrijk is een jonge stad. 35 procent van haar inwoners is 30 jaar of jonger. Deze jongeren zijn een diverse groep, vol ideeën, dromen en ambitie. We strijden samen met hen voor het recht op de stad: Het recht op degelijk openbaar vervoer, het recht op plaats in de openbare ruimte, het recht op betaalbaar wonen…Nu wordt er echter vooral over de jongeren gesproken, in plaats van mét de jongeren. Op die manier slaat het huidig jeugdbeleid de bal vaak mis. We willen een stad waar ruimte wordt gemaakt voor jongeren en waar het jeugdwerk de middelen krijgt om hun werk te doen. Waar jongeren zich vrij kunnen bewegen met uitgebreid en betaalbaar openbaar vervoer, waar ze een plaats hebben om te wonen, zich creatief uit te drukken en inspraak hebben.
1. Gratis en beter openbaar vervoer
- Herstel buslijnen 2 en 9.
- Meer busritten, ook 's avonds en in weekends, ook tussen de deelgemeenten.
Meer achtergrondinformatie
De rit naar school, vrienden bezoeken, op stap gaan… een sterk openbaar vervoer is gewoon onmisbaar in een centrumstad als Kortrijk. We herstellen twee belangrijke buslijnen die verdwenen zijn: Lijn 2 door de Sint-Elisabethwijk en lijn 9 naar Drie Hofsteden. We verhogen het aantal busritten drastisch, ook 's avonds en in het weekend, ook naar en tussen de deelgemeenten.
2. Geef jongeren een hun plaats in de openbare ruimte
- Jongeren verdienen ruimte en voorzieningen (parken, zitbanken, toiletten).
- We maken het zwemmen in open water op meer plaatsen mogelijk.
- Pleinpatrons (vanaf 16 jaar) opleiden en ondersteunen om problemen tussen jongeren op de lossen.
- We zetten in op dialoog en communicatie in plaats van op GAS-boetes. Bij echte problemen schakelen we justitie in.
- We kennen geen GAS-boetes meer toe aan jongeren onder de 16 jaar.
Meer achtergrondinformatie
We strijden met de jongeren om het recht op de stad. Jongeren zijn geen ongemak, maar een rijkdom in de publieke ruimte. We laten ze hun plek innemen en dus investeren we in parken, sportvelden, zitbanken, toiletten, meer schuilplaatsen voor de regen en goedkoop openbaar zwemmen. Ook zwemmen in open water maken we op meer plaatsen en tijdstippen mogelijk. Pleinpatrons vanaf 16 jaar nemen verantwoordelijkheid op voor hun eigen plein in samenwerking met professionele coaches uit het jeugdwerk. We zien in andere steden dat dit veel beter werkt dan het huidige repressief beleid.
We zetten in op dialoog en communicatie in plaats van op GAS-boetes. Bij GAS-boetes is de lokale overheid én rechter én partij. Wie een GAS-boete wil betwisten, moet zelf naar de politierechtbank stappen en daar de kosten van dragen. Zelfs de hoogste parketmagistraten vinden de GAS-wet een inbreuk op de scheiding der machten en zij vinden de toepassing op jongeren meer dan bedenkelijk. Er is een specifieke aanpak nodig voor jongeren die in de fout gaan, waarbij rekening gehouden wordt met hun leeftijd, en waarbij de klemtoon in elk geval moet liggen op preventie en sensibilisering van jongeren en hun ouders. Een zogenaamd lik-op-stuk-beleid met boetes lost niets op. GAS-boetes zijn ook asociaal. Deftige kringen moeten niet vrezen voor een GAS-boete, ‘hangjongeren’ in volksbuurten wel. Boetes uitdelen lost de problemen in de wijken niet op. Niemand stelt nog de vraag waarom die vuilnisbak al op straat staat of waarom jongeren op straat slenteren en een stommiteit uithalen. Men wil iedereen in de pas doen lopen, niet door problemen op te lossen maar door te bestraffen. Nooit een boete dus? Toch wel. Als andere middelen niets uithalen kan uiteraard een boete volgen.
3. Betaalbaar wonen
- We verplichten bouwpromotoren om ⅓ betaalbare en ⅓ sociale woningen te bouwen.
- We stellen een maximum huurprijs in op basis van de kwaliteit, de ligging en het aantal kamers van een woning.
Meer achtergrondinformatie
Tijd voor écht betaalbare woningen in plaats van luxeprojecten. De stad moet de woningmarkt terug in handen nemen. We halen de prijzen van koten en huurwoningen naar beneden en kiezen voor de bouw van écht betaalbare koopwoningen. We verplichten bouwpromotoren om ⅓ betaalbare woningen te bouwen en ⅓ sociale woningen We voeren een maximale huurprijs in, afhankelijk van de kenmerken van een woning.
4. Geef jongeren middelen en laat het Kortrijks jeugdwerk bloeien
- Meer en eerlijk verdeelde subsidies voor jeugdorganisaties en jeugdbewegingen.
- We voorzien een gratis uitleendienst en een cultuurpas voor jongeren (15-18 jaar).
Meer achtergrondinformatie
Krachtig jeugdwerk heeft middelen nodig. We zorgen voor meer en eerlijk verdeelde subsidies voor de stads- én onafhankelijke jeugdorganisaties, zoals Red Side Academy. Ook de jeugdbewegingen en sportorganisaties worden beter ondersteund. We maken de Kortrijkse uitleendienst terug gratis. We herzien de werking van het evenementenloket zodat jongeren snel geholpen worden bij het reserveren van zalen. We voorzien een cultuurpas voor jongeren tussen 15 en 18 jaar om naar concerten te gaan, de cinema te bezoeken of boeken CD’s of games te kopen, zoals het bestaat in de Franse stad Nîmes.
5. Inspraak van de jongeren
- Jeugdraad heropstarten met initiatiefrecht in gemeenteraad.
- We halen drempels weg die betogen moeilijker maken.
Meer achtergrondinformatie
Het stadsbestuur heeft de jeugdraad laten uitdoven. Dit kan voor ons echt niet. We starten de jeugdraad terug op. We geven de jeugdraad initiatiefrecht in de gemeenteraad. Dan kunnen jongeren punten op de agenda zetten. We maken komaf met ingebouwde drempels die het betogingsrecht inperken. Jongeren moeten hun stem in de raden én op straat kunnen laten horen.