Groene en gezonde stad en klimaat

Beeld je eens in: Een stad waar iedereen kan genieten van groene stroom, een stad met gratis openbaar vervoer, een stad waar iedereen hun huis kan renoveren. Een stad die niet bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Een stad met propere lucht en met ruimte om te wonen, te leven en te werken. We zijn ervan overtuigd: In Kortrijk kunnen we dit voor elkaar krijgen. Op voorwaarde dat het stadsbestuur het heft zelf in handen neemt en de transitie niet langer overlaat aan de grillen van de markt. Door als stad zelf duurzame energie op te wekken voor alle inwoners. Door iedereen de kans te geven om hun woning te renoveren. Door samen de groene revolutie te maken, zonder iemand achter te laten. Zo zorgen we voor een klimaatneutrale stad op mensenmaat.

Visie

1. Alle Kortrijkse huizen isoleren

  • Wij introduceren het renovatierecht: stad Kortrijk zorgt ervoor dat élke Kortrijkzaan zijn huis kan renoveren. We schieten renovatiewerken voor. Mensen betalen dat af met de besparing op hun energiefactuur.
  • Voor wie een maandelijkse terugbetaling niet aankan, versterkt het Kortrijks rollend renovatiefonds een renovatietoelage. Later, bij verkoop van de woning, komt de toelage terug naar het fonds om opnieuw andere mensen te helpen.
  • We brengen de isolatiestand van huizenblokken in kaart. We renoveren wijk per wijk, straat per straat. Dat levert collectiviteitswinsten op. De eerste renovaties gebeuren niet bij wie het kan betalen, maar waar de nood het hoogst is.

 

Meer achtergrondinformatie

2. Openbaar vervoer wordt de meest logische keuze

  • Zie programma mobiliteit

Meer achtergrondinformatie

3. Investeren in hernieuwbare energie

  • We richten een regionaal energiebedrijf op in Kortrijk en de omringende regio, met inspraak en controle van de bevolking om vriendjespolitiek tegen te gaan. Het Kortrijks energiebedrijf KEB is een openbaar energiebedrijf van ons allemaal dat investeert in energiebesparing en honderd procent hernieuwbare energie aan betaalbare prijzen garandeert.
  • KEB breidt de bestaande riothermieprojecten uit en gebruikt de warmte van de riolering om energie op te wekken.
  • KEB beheert het Kortrijkse warmtenet en geen private partner. De restwarmte van de industrie zorgt voor warmte in de Kortrijkse wijken. De verschillende wijken in Kortrijk worden aangesloten op een warmtenet of een koudenet.
  • KEB werkt een ambitieus zonneplan uit. Op alle stadsdaken die volgens de zonnekaart interessant zijn worden zonnepanelen geïnstalleerd, dit zowel op de daken van publieke gebouwen, van bedrijven, als op de daken van particulieren.
  • Wie 1000 handtekeningen van bewoners uit de regio verzamelt, kan een punt op de agenda van de raad van bestuur van KEB zetten. De leden van de raad van bestuur zijn afzetbaar door de bevolking.

Meer achtergrondinformatie

4. Groene en leefbare stad

  • Elke wijk en deelgemeente in Kortrijk verdient een groene oase, niet alleen het stadscentrum. Het is belangrijk de bestaande groene oases goed te onderhouden en te kijken hoe de kleinste nog verder kunnen worden uitgebreid. Ontspanning en een plaats voor de jeugd moeten worden geïntegreerd in deze plannen.
  • In elke wijk komt een kringwinkel die ook herstel- en deeldiensten (onder andere van gereedschap) organiseert. Elke wijk krijgt een hergebruik-, reparatie- en deelpunt.
  • Er komen meer vuilnisbakken op drukbezochte plaatsen zoals buurtparken. Voorzie vuilnisbakken bij alle bushaltes, waar mogelijk met sorteeropties.

Meer achtergrondinformatie