In de Streekkrant van deze week geeft Jouwe Vanhoutteghem, lijsttrekker en voorzitter van PVDA Kortrijk, zijn mening over energiebeleid in zijn ideale stad. 

 

“Power to the people”, voor sommigen is het misschien niets meer dan een slogan uit de jaren zestig, voor mij is het de beschrijving van mijn ideale stad. Als ik spreek over “power” dan heb ik het eerst over energie: elektriek, de gaas, alles wat het licht - en meer - doet branden. En die energie die moet niet alleen groen zijn, maar ook betaalbaar. Als we die energie echt duurzaam en betaalbaar willen maken, dan moeten we eerst en vooral de macht weghalen bij de grote multinationals en de andere graaiers die enkel uit zijn op meer en meer winst, kost wat kost. Een basisbehoefte als energie en ongecontroleerd winstbejag, dat gaat niet samen.

Meer en meer mensen kunnen vandaag - naast alle andere facturen - hun energiefactuur niet meer betalen. In mijn ideale stad maken we daar simpelweg komaf mee en er is geen betere manier om dat te doen dan de energie in eigen handen te nemen. Er is zoveel mogelijk als de energieproductie en -consumptie van een stad effectief door de stad en haar inwoners gecontroleerd wordt, en dan hebben de woorden “power to the people” meteen een duidelijke betekenis en inzet. Een stedelijk energiebedrijf dat is energie van, voor en door het volk. Power to the people of Kortrijk, daar droom ik van.

Doe je mee?