De Lijn-Kortrijk: 150 buschauffeurs halen hun slag thuis

Na vier dagen staking zien de chauffeurs van De Lijn  hun eisen ingewilligd over nagenoeg de “hele Lijn”. Ook bij Oleon en Volvo in Gent haalden de stakers resultaat. Volgens de denktank Minerva leiden stakingen in België zelfs in drie op de vier gevallen tot een volledig of redelijk succes. Bij De Lijn in Kortrijk zijn dit de resultaten.

Foto: Jouwe Vanhoutteghem

Meer veiligheid voor de reizigers en de chauffeurs
Door veranderingen aan de bushaltes konden de 2000 studenten voor de hogescholen niet meer opstappen aan bussen bij het station zelf. Zij moesten te voet een heel eind verderop. De bussen moesten zich dan stapvoets en met veel risico door die menigte heen wurmen. Nu is beslist dat die studenten terug aan de uitgang van het station kunnen opstappen.
De opstapplaats voor vaak minder mobiele mensen die naar AZ Groeninge moeten, werd verplaatst, heel ver van de uitgang van het station. Nu komt die halte terug een stuk dichterbij.


Werkdruk naar omlaag door meer buffers en nieuwe aanwervingen
De werkdruk werd onhoudbaar door het feit dat er geen voldoende buffer-tijd was tussen de verschillende ritten. Bij een vertraging schoven systematisch alle vertrekuren op met als gevolg dat de reizigers steeds langer moesten wachten. Als ze dan weg gingen van de halte omdat ze dachten dat busje niet meer kwam, zagen ze hem dan vaak met veel vertraging passeren..
Voor de chauffeurs zelf leidde dit gebrek aan rusttijden tot te weinig tijd om naar het toilet te gaan of even de benen te strekken. Er is nu beslist om die buffers tussen de ritten terug te verlengen. Woensdag wordt die verlenging van de rusttijden al ingevoerd


Ook het personeelstekort woog zwaar op het leven van de chauffeurs. Zij moesten bv verleden maand twee rustdagen opofferen om die tekorten op te vangen. Er zijn nu 5 chauffeurs aangeworven die tegen 1 november kunnen ingezet worden.


Chauffeurs en reizigers krijgen onmiddellijk de nodige voorzieningen
In de containers bij de nieuwe terminals was er al weken geen stromend water. Dit werd onmiddellijk in orde gebracht nog tijdens de staking. Snoep- en drankautomaten worden geïnstalleerd tegen eind oktober. Koffieautomaten worden op 9 oktober geplaatst. Voor de reizigers waren er bij alle haltes aan het station geen schuilhuisjes tegen regen en wind. Ook dat wordt tijdens de herfstvakantie geregeld.

Doe je mee?