Bij de wanhoopsdaad van kapper Chafik

Kapper Chafik stak zichzelf in brand nadat hij slecht nieuws had gehad over de afwikkeling van zijn dossier bij de sociale inspectie. Hij kreeg een heksenjacht van controles over zich heen en het werd hem te veel. De Marokkaanse gemeenschap en omstaanders vragen meer menselijkheid bij controles.

Het is intussen al een week geleden sedert hij zijn wanhoopsdaad pleegde op het plein voor de politierechtbank van Kortrijk. Gelukkig gaat het nu wat beter met hem ondanks de zware brandwonden.

Chafik was een kapper die probeerde een eigen zaak uit te bouwen. Iedere kleine zelfstandige weet hoe moeilijk het is om het vandaag de dag op die manier het hoofd boven water te houden. Zeker niet als men het hoofd moet bieden aan allerlei controles. Die werden Chafik te veel en in zijn afscheidsvideo zei hij dan ook dat hij had “...besloten er een einde aan te maken zodat ik verlost ben van alle problemen en niet verder hoef te leven in angst. Altijd maar controles, het ene bezoek na het andere, vijf jaar aan één stuk alsof er een heksenjacht is naar mijn zaak.”

Zijn omgeving vraagt vooral wat meer menselijkheid bij al die controles. Chafik zei daarover: “Ik heb altijd mijn belastingen en facturen netjes betaald, maar men blijft maar verder wroeten. Ze willen mijn zaak weg.” Kleine middenstanders worden hard aangepakt met controles en boetes. Aan de andere kant is de wetgeving en het gerecht zeer mild en laks voor rijke fiscale fraudeurs.

Chafik zei daarover verder: “Ik wil dat alle kleine ondernemers naar mijn bericht luisteren. Ze maken het je zodanig moeilijk dat je geen weg meer uit kan. Een groothandelaar kan zich alles permitteren en veroorloven, maar wij, de kleine man en de gewone burger, krijgen het zwaar te verduren.”

Luidop worden ook vragen gesteld naar het stilzwijgen van de politieke wereld. Werd Chafik tweemaal gediscrimineerd: éénmaal omdat hij maar een kleine ondernemer was en nog eens omdat hij migrant was? Waar blijft het onderzoek en waar blijven de maatregelen om dergelijke zaken in de toekomst te vermijden?

 

foto: kiwi.qa


Schrijf als eerste een reactie

Gelieve je mail te bekijken voor een link om je account te activeren.

Dit is jouw beweging